
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2025 enflasyon verilerini açıklayarak, Temmuz 2025 için geçerli olacak kira artış oranını belirledi. Bu oran konut ve iş yerleri için azami yüzde 43,23 olarak hesaplandı. Kiracıların, ev sahipleri tarafından talep edilen kiraların bu oranı aşması durumunda ne gibi hukuki haklara sahip oldukları ise merak konusu. Kiracılar, yasal haklarını nasıl kullanabileceklerini, kiracının ispat zorunluluğu olmadığını ve kiracının evden nasıl çıkarılabileceğini detaylandıran bilgilerle birlikte değerlendirmesi gereken önemli noktaları içermektedir.
Makale Alt Başlıkları |
---|
1) Ev sahibi fahiş kira zammı isterse ne yapmalısınız? |
2) Kiracının ispat zorunluluğu yok |
3) Temmuz 2025 kira artışında yasal üst sınır |
4) Ev sahibi dava açarsa ne olur? |
5) Kiracı ne durumlarda evden çıkarılabilir? |
Ev sahibi fahiş kira zammı isterse ne yapmalısınız?
Kiracılar, kiraları üzerindeki uygulamalar açısından Türkiye’nin çeşitli yasalarının kapsamına girmekte ve bu bağlamda yasal haklara sahip bulunmaktadır. Özellikle 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, kiracıların haklarını korumakta önemli bir rol oynamaktadır. 11 Haziran 2022’de yürürlüğe giren kira artış sınırı düzenlemesi, ev sahiplerinin talep edebileceği kira artışını belirlemekte ve sınırlandırmaktadır. Bu kanuna göre, ev sahiplerinin talep ettiği kira artışı, belirlenen yasal tavanı aşamaz. Eğer bir ev sahibi bu tavan oranını geçerek daha yüksek bir zam talep ederse, kiracının yukarıda belirtilen yasal haklarını savunma hakkı doğmaktadır.
Avukat Mert Yalçın, bu duruma dair yaptığı açıklamada ev sahiplerinin yasal olarak belirlenen tavanın üzerinde bir kira artışı talep edemeyeceklerini belirtmektedir. Dolayısıyla kiracılar, yasal sınırların ihlal edilmesi durumunda haklarını koruyabilirler.
Kiracının ispat zorunluluğu yok
Kiracılar, yasal haklarını savunurken sıklıkla gözden kaçırılan bir nokta, kira artışına dair ispat yükümlülüğünün kendilerinde olmadığıdır. Kira borcu bir para borcu olarak kabul edildiği için, kiracının ifa yükümlülüğü ve buna bağlı olarak ispat hakkı bulunmaktadır. Yani, bir kiracı, ev sahibinin talep ettiği yüksek kira artışını ödemek zorunda değildir ve bu durumu destekleyecek herhangi bir delil sağlamak zorunda da değildir.
Bu durum, kiracıların kendilerini koruma fırsatını sunduğu gibi, ev sahiplerinin haksız taleplerine karşı bir önlem mekanizması da oluşturmaktadır. Kiracıların bu hakları kullanarak, kendi durumlarını savunabilecekleri ön görülmeli ve bilgilendirilmelidir.
Temmuz 2025 kira artışında yasal üst sınır
Temmuz 2025 için belirlenen azami kira artış oranı, yüzde 43,23 olarak hesaplanmıştır. Bu oran, ev sahiplerinin talep edebileceği kiraların hukuken sınırlandırıldığı ve talep edilecek zamların bu oranı geçemeyeceği anlamına gelmektedir. Eğer kiracılar, kiralarının artış oranının bu değerlerin üzerindeyken taleplerin geldiğini görürse, yasal haklarını kullanarak bu duruma itiraz edebilirler.
Ev sahiplerinin bu oranın üzerinde bir artış talep etmesi durumunda, kiracıların yasal süreçlerini başlatma hakları saklıdır. Yani, kiracılar, herhangi bir ev sahibinin haksız yere talepte bulunması durumunda haklarını kullanma ve yasal süreç başlatma imkanına sahiptir.
Ev sahibi dava açarsa ne olur?
Eğer bir ev sahibi, kiracıyı yüksek kira artışına zorlayarak dava açma yoluna giderse, karşı tarafın durumu ispat yükümlülüğünün kendisinde olacağını belirtmek gerekmektedir. Bu duruma göre, ev sahibinin yüksek kira artışını mahkemeye taşıması halinde, bunun ispatını sağlamak oldukça zordur. Mahkeme, kira artışlarını Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranları çerçevesinde değerlendirir.
Bu noktada, ev sahiplerinin fahiş artış taleplerinin reddedilme ihtimali oldukça yüksektir. Dolayısıyla kiracının mağduriyet yaşamaması için yasal haklarını bilmesi ve gerektiğinde bu haklarını kullanması gerekmektedir.
Kiracı ne durumlarda evden çıkarılabilir?
Kiracının evden çıkarılması, belirli hukuki şartlara bağlıdır. Kiracının, evden çıkarması için ev sahibinin keyfi davranışlarının hukuken geçerli olmadığını vurgulamak önemlidir. Kiracı, kira bedelini düzenli olarak ödemediği takdirde ve ev sahibinin elinde iki haklı ihtar belgesi varsa, evden çıkarması talep edilebilir.
Ayrıca kiracının, kira süresinin sona ermesi veya ev sahibinin kendisi ya da birinci derece yakını için eve taşınacak olması durumları da kiracının evden çıkarılmasına sebep olabilir. Ancak, bu noktalarda dışında ev sahibinin kiracıyı çıkarması hukuken mümkün değildir.
Hakkınızı bilin, boşuna evinizden olmayın!
Ev sahiplerinin kira artışı talep ederken, hukuki sınırlar içerisinde kalması büyük bir önem taşımaktadır. Kiracılar, kayıtsız şartsız talep edilen kira zammına karşı yasal haklarını kullanarak kendilerini koruma fırsatını bulmaktadır. Hukuki süreçlere dair bilgilenmek, kiracıların gereksiz yere evlerinden olmasının önüne geçmektedir.
Bu nedenle, kiracılar, ev sahiplerinin kira artış talepleri karşısında ne yapmaları gerektiğini bilmelidir. Yasal haklarını kullanmak, kiracının güvenliğini sağlamakta önemli bir role sahiptir. Kiracıların bilinçlenmesi, hak kaybını en aza indirmiş olacaktır.
No. | Önemli Noktalar |
---|---|
1 | Kiracıların, yasal haklarını koruma hakkı vardır. |
2 | Ev sahiplerinin talep ettiği kira artışı, yasal tavanı aşamaz. |
3 | Kira artışları konusunda kiracının ispat yükümlülüğü yoktur. |
4 | Ev sahipleri, yasal sınırların dışına çıkarak kira artışı talep edemez. |
5 | Kiracı, yalnızca belirli şartlar altında evden çıkarılabilir. |
Haberin Özeti
Yukarıda belirtilen durumlar, kiracıların haklarını korumak adına önemli bilgileri içermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği kira artış oranları ve kiracıların bu konudaki hakları dikkate alındığında, kiracıların yasal süreçler hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Ev sahiplerinin, kira artış talepleri konusunda sınırları aşmaları durumunda, kiracıların yasal haklarını kullanabilmesi, gereksiz mağduriyetlerin önüne geçecektir. Bu nedenle, kiracıların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Kiracı olarak ne yapmalıyım, ev sahibi fazla kira zammı talep ederse?
Eğer ev sahibiniz kirayı belirlenen tavan oranının üzerinde artırmak isterse, önce durumu kabullenmeyin ve yasal haklarınızı ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde araştırın.
Soru: Kira artış oranı ne kadar?
Temmuz 2025 için kira artış oranı yüzde 43,23 olarak belirlenmiştir.
Soru: Kiracının ispat yükümlülüğü var mı?
Kiracının, ev sahibi tarafından talep edilen yüksek artışı ispatlama yükümlülüğü yoktur.
Soru: Kiracı ne durumlarda evden çıkarılabilir?
Kiracı, kira bedelini düzenli ödemediğinde veya ev sahibinin kendisi ya da birinci derece yakını için eve taşınması durumunda evden çıkarılabilir.
Soru: Ev sahibi dava açarsa sonuç ne olur?
Ev sahibi, kira artışına dair anlaşmazlık durumunda dava açabilir, ancak yüsek artışı ispatlaması zor olacaktır.