
Suriyeli Kürt lider İlham Ahmed, Türkiye ile ilişkiler ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile merkezi Suriye yönetimi arasındaki mevcut durumu değerlendirirken, iletişim kanallarının açık olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bu süreçte PKK ve YPG’yi terör organizasyonları olarak görmesine rağmen, kendilerinin entegrasyon gerekçesini öne çıkardığına dikkat çekti. Ayrıca, Suriye’nin kuzeyinde sağlanan güvenli durumu olumlu bulduğunu belirten Ahmed, Türk hükümeti ile daha fazla diyaloga ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Ahmed, son dönemde gerçekleştirilen müzakerelerin çökmediğini, aksine ciddi bir diyalog süreci olduğunu kaydetti.
Makale Alt Başlıkları |
---|
1) Türkiye ile iletişim kanalı açık |
2) Türkiye ile daha fazla koordinasyona ihtiyaç |
3) Silahsızlanma değil entegrasyon süreci |
4) Şam ile müzakereler devam ediyor |
5) Bağımsızlık hedefleri yok |
Türkiye ile iletişim kanalı açık
Ilham Ahmed, Türkiye ile doğrudan iletişim kanallarının mevcut olduğunu ifade etti. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Dış İlişkiler Komitesi Eşbaşkanı olan Ahmed, Türkiye hükümetinin barış ve diyalog sürecine yönelik adımlarını olumlu değerlendirdi. Ahmed, “Bu adımların karşılıklı adımlarla karşılanmasını umuyoruz,” dedi.
Ayrıca, Türkiye’nin PKK ve YPG’yi “terör örgütü” olarak değerlendirmesine rağmen, kendilerinin yalnızca bir entegrasyonu hedeflediklerini belirtti. Türkiye ile görüşmelerinin sadece koordinasyon amaçlı olduğunu ve bu iletişim kanallarının kendileri için önemli olduğunu vurguladı.
Süreçte, Türkiye’nin barış ve güvenliği sağlama konusundaki tutumunun, Kürt halkı açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildiğini sözlerine ekledi. Özellikle, Türkiye’deki bazı siyasi grupların bu süreçteki adımlarla ilgili umut verici sonuçlar beklediğini kaydetti.
Türkiye ile daha fazla koordinasyona ihtiyaç
Ahmed, Türkiye’nin Suriye topraklarına yönelik askeri harekatlarına dikkat çekerek, Türkiye ile güven inşasının önemine vurgu yaptı. “Türkiye’nin Suriye topraklarındaki varlığıyla ilgili meselelerin çözülmesi için daha fazla diyalog gerekmektedir,” dedi.
Aynı zamanda, her iki tarafın güvenlik sorunlarını çözüme kavuşturması için daha fazla iş birliği yapmaları gerektiğini ifade etti. Ahmed, Türkiye ile gerçekleştirilecek olan müzakerelerde somut adımlar atılmasının toplumlar arasındaki güveni artıracağını belirtti.
Ayrıca, Türkiye ile güven inşa etme sürecinde atılacak adımların, yalnızca politik değil, aynı zamanda sosyal boyutları da içermesi gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, Türk devletinin Kürtlerle olan ilişkilerinde daha fazla duyarlılık geliştirmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Silahsızlanma değil entegrasyon süreci
Türkiye’nin PKK’nın uzantıları olarak gördüğü YPG ve SDG’nin silah bırakması gerektiği yönündeki çağrıları üzerine açıklamalarda bulunan Ahmed, mevcut koşulların silahsızlanma değil, entegrasyon gerektirdiğini vurguladı. “Suriye’de bir silahsızlanma sürecinden ziyade, toplumumuzun tüm kesimleri ile entegre olma sürecinden bahsediyoruz,” dedi.
Ahmed, Suriye’nin iç savaşta maruz kaldığı durumun, bu süreçte kendilerine özgü dinamikler getirdiğini belirterek, “IŞİD’e karşı direnişimizin doğası farklıdır,” ifadesini kullandı. Bu bağlamda, YPG ve SDG’nin hâlâ mevcudiyetlerini sürdürmelerinin ve tehditlerin devam etmesinin entegrasyon sürecini zorlaştırabileceğini belirtti.
Kesinlikle, mevcut güvenlik sorunları ve istikrarsızlıklar göz önüne alındığında, SDG’nin Suriye ordusunun güçlü bir parçası olabileceğini düşündüğünü vurguladı.
Şam ile müzakereler devam ediyor
Ahmed, Suriye merkezi hükümeti ile yapılan müzakerelerin çökmediğine, aksine sağlıklı bir diyalog sürecinin sürdüğüne dikkat çekti. “Suriye’nin güvenli bir ortamda geçiş yapabilmesi için bu görüşmelerin devam etmesi gerekir,” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Şam’da gerçekleştirilen müzakerelerin bazı yanlış anlamalarla sonuçlandığını kabul eden Ahmed, farklılıklara rağmen bu tür diyalogların önemini vurguladı. Siyasi çözümün sağlanmasının, sadece Suriyelilerin değil, bölge halklarının da beklentisi olduğunu kaydetti.
Süreçte ulaşılan bazı ortak paydaların, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve devletin birliği konularında sağlandığını belirten Ahmed, “Tüm tarafların bu konularda uzlaşabilmesi, geriye dönüşü olmayan bir sürecin başlangıcı olabilir,” ifadelerine yer verdi.
Bağımsızlık hedefleri yok
Son olarak, bağımsızlık hedefi olup olmadığı sorusuna yanıt veren Ahmed, “Ulus devlet modelinin geçerliliğini yitirdiğini” ifade etti. Ahmed, günümüzün dinamik modeline işaret ederek, “Farklı kültürlerin ve etnik grupların haklarının güvence altına alınması daha önemlidir,” dedi.
Suriye’deki tüm etnik grupların haklarının anayasada tanınmasını savunan Ahmed, yerel toplulukların ihtiyaçlarının karşılanması adına yetki sahibi olmalarının şart olduğunu belirtti. “Bizim amacımız, birlikte yaşamanın yollarını bulmak,” diye ekledi.
Sadece etnik temelli değil, toplumsal dayanışmayı sağlamaya yönelik bir model önerdiklerini de belirterek, “Yerel yönetim çerçevesinde ademi merkeziyetçilik, ortak yaşama hali için şarttır,” diyerek bu yaklaşımın önemini vurguladı.
No. | Önemli Noktalar |
---|---|
1 | Türkiye ile doğrudan iletişim kanalı mevcut. |
2 | Türkiye’nin Suriye’deki güvenlik sorunları hala çözülmedi. |
3 | Ahmed, silahsızlanma yerine entegrasyon sürecini vurguluyor. |
4 | Müzakerelerin çökmediği, sağlıklı bir diyalog sürecinin sürdüğü ifade edildi. |
5 | Bağımsızlık hedefi olmadığı, ancak yerel hükümetler üzerinden yetki talep edildiği belirtildi. |
Haberin Özeti
Suriyeli Kürt siyasetçi İlham Ahmed, Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında yürütülen müzakerelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ile karşılıklı anlayış ve diyalog kurmanın önemini vurgularken, mevcut çatışmalı ortamda entegrasyon sürecinin silahsızlanmadan daha öncelikli olduğunu ifade etti. Ahmed, Türkiye ziyareti olması hâlinde diyalog kanallarını sürekli olarak açık tutacaklarını belirtmiş, Kürtlerin Suriye’deki durumu ile bölgesel güvenlik meselelerini ayrıca gündeme getirmiştir. Müzakerelerin yürütülmesi ve daha sıkı bir iş birliği ile Suriye’nin geleceği adına umutlu olduğunu göstermektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Türkiye ile iletişim kanalı nasıl yönetiliyor?
İletişim kanalı, doğrudan diyalog ile yürütülmekte ve Suriye’nin siyasi çözümü ile ilgili konuların yanı sıra güvenlikle ilgili durumlar da ele alınmaktadır.
Soru: Entegrasyon süreci ne anlama geliyor?
Entegrasyon süreci, silahsızlanmanın ötesine geçerek, Suriye toplumunun dinamikleri ile uyumlu bir yapı yaratmayı hedeflemektedir.
Soru: Müzakerelerin çökme iddiaları nelerdir?
Bazı medya organları müzakerelerin çöktüğünü iddia etse de, Ahmed, bu durumu reddederek diyalog ve müzakerelerin doğal bir süreç olduğunu ifade etti.
Soru: Bağımsızlık hedefleri var mı?
Ahmed, bağımsız bir Kürt devleti ya da federalizm hedefleri olmadığını; bunun yerine kültürel ve sosyal hakların güvence altına alınmasını öne çıkardıklarını belirtti.
Soru: Türkiye ile güven ilişkisi nasıl sağlanacak?
Güven ilişkisini sağlama noktasında daha fazla diyalog ve karşılıklı anlayışa ihtiyaç olduğu vurgulandı.